آژانس تبلیغاتی ویزونآژانس تبلیغاتی ویزون

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    عکاسی لباس و پوشاک ، مسیری برای افزایش فروش

    18 اردیبهشت 14016 دقیقه

    چه نکاتی در ژست عکاسی مادلینگ مهم است؟

    14 اردیبهشت 140111 دقیقه

    وظایف ادمین اینستاگرام چیست؟

    5 اردیبهشت 14016 دقیقه
    Facebook Twitter Instagram
    آژانس تبلیغاتی ویزون آژانس تبلیغاتی ویزون
    • خانه
    • درباره ما
    • خدمات
      • برندینگ
      • تبلیغات
        • مشاوره تبلیغات
        • استراتژی تبلیغات
        • کمپین تبلیغاتی
      • دیجیتال مارکتینگ
      • عکاسی تبلیغاتی
        • عکاسی صنعتی
      • تیزر تبلیغاتی
      • طراحی سایت
      • سئو و بهینه سازی
      • طراحی لوگو
      • چاپ و بسته بندی
    • تعرفه خدمات
      • تعرفه عکاسی صنعتی و تبلیغاتی
      • تعرفه تیزر تبلیغاتی و صنعتی
      • تعرفه تولید محتوا اینستاگرام
    • نمونه کارها
    • بلاگ
    • تماس با ما
    آژانس تبلیغاتی ویزونآژانس تبلیغاتی ویزون
    خانه»تبلیغات»راه‌های کسب درآمد از تبلیغات در پلتفرم‌های آنلاین
    راه‌های کسب درآمد از تبلیغات در پلتفرم‌های آنلاین
    راه‌های کسب درآمد از تبلیغات در پلتفرم‌های آنلاین
    تبلیغات دیحیتال مارکتینگ

    راه‌های کسب درآمد از تبلیغات در پلتفرم‌های آنلاین

    15 آبان 1400بدون دیدگاه16 دقیقه

    کسب درآمد از سایتتان نه یک افسانه، بلکه کاری شدنی است. در حقیقت، تبدیل کردن یک تفریح پاره وقت به کاری که درآمد داشته باشد با کمی شانس و مقداری کار سخت شدنی می‌شود. حداقل این کار این است که شما باید بتوانید هزینه¬ی دامین سایت و هاستینگ آن را درآورید که کاری لازم برای حفظ کردن سایت است.
    به یاد داشته باشید که از پیشنهاداتی که در ادامه برای کسب درآمد از سایت می‌آیند، باید همانی را انتخاب کنید که بیشتر به کار شما، سایت شما و سبک زندگی‌تان می‌آید. چرا که در این بین کارهای آسان و سخت هر دو نام برده شده اند.

    کسب درآمد از پلتفرم­های آنلاین سایت و بلاگ

    بازاریابی معرف ( Affiliate Marketing یا افیلیت مارکتینگ )

    این بازاریابی در واقع بر پایه‌­ی سیستم همکاری در فروش است. بازاریابی معرف یکی از معروف­ترین و سریع­‌ترین راه­ها برای کسب درآمد از تبلیغات اینترنتی از طریق سایت یا بلاگ شماست.

    برای شروع محصولی را پیدا کنید که به آن علاقه دارید و می­‌توانید آن را به دیگران هم پیشنهاد دهید. سپس روی سایتتان آن را تأیید کرده و با تبلیغ کردن آن به مخاطبان وب سایتتان و مشترکان ایمیل­‌هایتان در واقع به شکلی ضمانتش می­‌کنید. اگر این محصول برای مخاطبان سایت و کسانی که میل­های شما را دریافت می­کنند مقبول بیفتد، روی لینک افیلیت کلیک می­کنند تا به محصول دسترسی پیدا کنند. در این میان شما هم سهمی از فروش این محصول دریافت خواهید کرد.

    کمیسیون این کار می‌­تواند بین 30 درصد از قیمت محصول تا حتی 70 درصد از آن باشد. به طور مثال اگر سهم شما 50 درصد باشد و در حال تبلیغ کردن یک کتاب الکترونیکی با قیمت 100 هزار تومان باشید، در نهایت 50 هزارتومان دریافت خواهید کرد.

    تبلیغات کلیکی یا PPC یا Pay Per Click

    بهترین قسمت این نوع تبلیغ، ساده بودن همه چیز آن است! این شیوه‌­ی تبلیغ به این معنا است که هر تبلیغ کننده‌­ای که تبلیغی را در سایت یا موتور جست و جوگری نمایش دهد، به ازای هر کلیک روی آن تبلیغ، باید مقداری هزینه به سایت نمایش‌­دهنده‌­ی آگهی تبلیغاتی پرداخت کند.

    برعکس این گزاره هم به این شکل است که یک آگهی یا لینک در یک محیط قرار گرفته، به ازای هر کلیکی که روی آن شود، محیطی که پذیرای تبلیغ بوده است مبلغی دریافت می­‌کند. به همین ترتیب شما می­‌توانید سایت خود ار محلی برای نمایش این نوع تبلیغ­‌ها قرار دهید و بازدیدکنندگان خود را به سمت تبلیغ و لینک موجود در آن سوق داده و در ازای آن مبلغی دریافت کنید.

    AdSense برای همین کار است و به منتشر کنندگان تبلیغات اجازه می­دهد که وارد شبکه­ی تبلیغات گوگل شوند و در آن ثبت نام کنند. زمانی که Google AdSense ثبت نام کردید، گوگل کدی روی سایت شما می‌­گذارد که باعث شناسایی آن و محتوای داخل آن می­شود. بنابراین به این شکل می­‌تواند تبلیغات مرتبط را به سایت شما متصل سازد. به طور مثال، اگر سایت شما درباره‌­ی حیوانات خانگی باشد، Google AdSense شروع به نشان دادن تبلیغات مربوط به غذای حیوانات خانگی، تربیت آنها و مواردی این چنین به بازدیدکنندگان سایت شما می­کند. یعنی این تبلیغ‌­ها را در فضای سایت شما جای می­‌دهد.

    هزینه‌­ای هم که به ازای هر کلیک دریافت می­‌کنید متفاوت است. زمانی که سایت شما ترافیک کافی و به اندازه­ای داشته باشد، این امکان را دارید که درآمد بسیار بالایی را از این طریق کسب کنید.

    از بازدیدکنندگان سایت کمک مالی بگیرید

    اگر ماهانه میلیون­‌ها بازدید ندارید اما گروهی از بازدیدکنندگان قوی و وفادار دارید که با سایت شما تعامل و engagement دارند، به سادگی از آنها بخواهید تا از شما به صورت مالی حمایت کنند.

    پذیرش کمک‌­های مالی فقط برای یک بار  نمی­تواند شما را ناگهانی به ثروت برساند، اما اگر مردم شما  و گفته­‌هایتان را دوست داشته باشند و بخواهند از شما حمایت کنند، حمایت مالی آنها  می­‌تواند به شما کمک کند که در بازه­ای کوتاه از پس هزینه­‌ها برآیید.

    به طور مثال PayPal پیشنهادات کمک مالی کوچکی در قالب لینک ارائه می­‌دهد که تنها فقط 10 دقیقه از شما زمان می­گیرد تا آن را روی سایت خود پیاده کنید و بازدیدکنندگان می‌­توانند با کلیک کردن روی آن تصویر به شما کمک مالی کنند. شما هم می‌­توانید بخشی از هزینه­‌هایی را که صرف سایت می­کنید از این طریق جبران کنید. مثلاً هزینه­‌ی هاستینگ سایت، تولید محصولات جدید، تحقیق و پژوهش و دیگر کارهای هزینه‌­بری که فعالیت و سلامت بلاگ یا سایت شما را حفظ می‌کنند.

    به وب سایت خود به عنوان سرمایه نگاه کنید

    باور بکنید یا نه، همیشه بازاری برای خود وب سایت شما وجود دارد. به این معنی که شما یک وب سایت با میزان بازدیدکننده‌­ی بالا می­سازید یا حتی محصولاتی را در آن به فروش می­‌رسانید و در آن تبلیغ می­‌کنید و بعد می­‌توانید آن را به فردی دیگر که به چنین سایتی نیاز دارد بفروشید.

    صادقانه، ما معمولاً چنین کاری را برای بلاگ یا سایت پیشنهاد نمی‌­کنیم و در مقابل طرفدار ساختن یک چیز به هدف طولانی مدت هستیم. اما به هر حال نمی‌­توان انکار کرد که این کار چقدر می­تواند سودآور باشد.

    به طور مثال اگر وبسایت شما ماهانه به هر طریقی 1 میلیون تومان درآمد دارد، می­توانید آن را به مبلغ 5 میلیون یا 10 میلیون بفروشید که معادل حدود 12 ماه یا 22 ماه کارکرد سایت است.

    گزینه­ی بعدی این کار، فروختن سایت­های حاضر و آماده است که یسیار ارزان­تر در می­آید اما به هر حال راهی است برای کسب درآمد.

    پست­های اسپانسر شده را بفروشید (اما با تگ نو فالو)

    یکی از مرسوم‌­ترین راه‌­ها برای داشتن درآمد بیشتر از طریق سایت، در داشتن بازدیدکننده‌­های بیشتر و افزایش تعداد آنها تعریف می‌­شود. زمانی که برای داشتن ترافیک بالا برای سایت خود زحمات زیادی کشیدید و سخت کار کردید، حالا چند راه مختلف برای پول درآوردن از این کار دارید.

    به طور مثال بسیاری از کمپانی‌­ها دنبال بلاگ‌­هایی می­گردند که درباره‌­ی آنها بنویسند. بازاریابی بومی شبیه به این به خوبی جواب می­‌دهد چرا که هم ردیف باقی محتواهای سایت شما به نظر می­رسد و با آنها مرتبط است.

    شما همچنین می­‌توانید در باره‌­ی محصولات یک کمپانی با ماهیتی تبلیغاتی اظهار عقیده کرده و آنها را نقد کنید. به طور مثال، اگر وبسایت شما درباره‌­ی جدیدترین بازی‌­های سیستم عامل ios برای آیفون و آیپد است، تولیدکنندگان یکی از آن بازی­ها به شدت از یک نقد و یا مروری بر بازی­های شما برای طرفداران سایتتان استقبال خواهد کرد.

    زمانی که این کار دست انجام شود، می‌­تواند یک سناریو و معامله­‌ی برد برد باشد. هرچند که انجام دادن ضعیف این کار یا محتوای نامربوط و ناموثق، می‌­تواند باعث از بین بردن حسن نیت خوانندگان شود، کاری که شما برای به دست آوردن وساختن آن در ابتدای کار بسیار زحمت کشیده بودید.

    فضای تبلیغ درون سایت خود را بفروشید

    به کار گرفتن Google AdSense تنها یکی از راه­های کسب درآمد از ارائه­ی تبلیغ در سایتتان است. یک راه ساده­ی دیگر، فروختن فضای تبلیغاتی سایت خود به صورت مستقیم به کمپانی­هایی است که به دنبال بلاگ­های مختلف برای اسپانسر شدن می­گردند. می­توانید برای هر یک از فضاهای موجود در سایتتان قیمتی بگذارید. به طور مثال بنرهای حاشیه­ی سایت ماهانه فلان قدر هزینه­ خواهند داشت. می­توانید بر حسب تعداد بازدیدکننده­هایی که دارید مبلغ را تعیین کنید.

    نکته­ی مثبت این رویکرد این است که اگر سایت شما مقدار خیلی بالایی از منابع مختلف بازدید دریافت کند، قیمت شما برای یک بنر نمایش داده شده در سایتتان می­تواند بالاتر رود. در مقابل نکته­ی منفی آن هم این است که اگر سایت بازدید چندانی نداشته باشد نمی­توانید انتظار دریافت مبلغ قابل توجهی را داشته باشید. همجنین که می­توانید شیوه­ی قیمت­گذاری خود را به صورت مستقیم و فارغ از میزان کلیک­ها و تعداد بازدیدها تعیین کنید، همانقدر که فکر می­کنید این کار ارزشش را دارد.

    از اقدامات دیگری که می­توانید برای کسب درآمد از طریق سایت بکنید این موارد هستند:

    • پیشنهاد مشاوره: اگر در کار خود خبره هستید، می­توانید از کار مشاوره­ی مدیریت سایت درآمد داشته باشید.
    • اضافه کردن بخش استخدام و تماس با شما برای استخدامتان: سایت یا بلاگ جدید شما می­‌تواند بستر مناسبی برای ارائه‌­ی کارهای فریلنسری شما باشد. نمایش نمونه کارها و کارهای قبلی به صورت مفیدی شانس شما را برای استخدام شدن بالا می­‌برد.
    • وابسته کردن بخشی از محتواهای سایت به فعالیت بازدیدکنندگان: در ازای نمایش دادن باقی محتواهایی که بازدیدکندگان سایت به آن احتیاج دارند، می­توانید کاری از آنها بخواهید. شاید شما بخواهید که آنها مبلغ کمی پرداخت کنند، یا در یک نظرسنجی شرکت کنند یا روی یک تبلیغ کلیک کنند. به هر جهت این کار می­تواند برای شما منفعت مالی داشته باشد.
    • برای سایت خود امکان عضو شدن قائل شوید: برای عضویت در سایت خود تعدادی امتیاز و قابلیت به خصوص در نظر بگیرید و آن را پولی کنید.

    کسب درآمد از شبکه­‌های اجتماعی

    سوشال مدیا یا شبکه‌­های اجتماعی به مرسوم‌­ترین تالارها و انجمن­‌های گفت و گویی بدل شده اند که بساری از کاربران اینترنت در آن حضور دارند. به عنوان نتیجه­‌ی افزایش استفاده از این شبکه‌­ها، این فضاهای مجازی به منبع درآمدی اصلی برای بعضی از افراد تبدیل شده اند. دسترسی آسان و استفاده­ی همگانی از آنها، مردم را به این واداشته که از استعدادهای درونی خود استفاده کرده و آن را نمایش دهند تا از همین طریق درآمد داشته باشند.

    علاوه بر این، کسب و کارهای موجود هم از همین شبکه­‌ها استتفاده می‌­کنند تا بازاریابی شبکه‌­ای اجتماعی خود را به عنوان بخشی از مارکتینگ آنلاین و در مرحله‌­ی بعد کسب و کارشان را گسترش دهند، کاری که به وسیله‌­ی شبکه‌­های اجتماعی آسان شده است.

    در ادامه با تعدادی از روش­ه‌ای کمک ­کننده‌­ی کسب درآمد از طریق شبکه­‌های اجتماعی آشنا خواهید شد:

    تبدیل به پول کردن مخاطبان فعلی‌­تان

    بسیاری از کسب و کارها، اینفلوئنسرها، یوتوبرها و شرکت­‌ها، در شبکه­‌های اجتماعی هم فعالیت و حضور دارند. آنها مخاطبانی متعهد دارند که فالوشان می­‌کنند، کارهایشان را دوست دارند و نسبت به محصولاتشان هم علاقه نشان می‌­دهند.

    اگر شما کسی هستید که فالوئرهایی دارد اما همچنان به دنبال  ساختن بیزنس از میان همین حساب‌­های شبکه­‌های اجتماعی است، تمام آنچه که نیاز دارید یاد بگیرید این است که چگونه از مخاطبان فعلی خود استفاده کرده و آنها را به اندازه‌­ی کافی جذب کنید تا معامله و بده بستانی با آنها داشته باشید.

    تنها راه ممکن برای انجام دادن این کار در دنیای رقابتی دیجیتال هم تولید محتوایی است که کاملاً خوشایند مخاطبان باشد، آنها را جذب کند و در نهایت آنها را با پست­هایی که در هر شبکه‌­ی اجتماعی می­‌گذارید درگیر کند. نشان دادن محتوای درست به مخاطبان درست در زمان درست، با انتظارات درست، روشی است که پیاده کردنش می‌­تواند در این راستا برای استراتژی محتوای تولیدی شما مؤثر باشد.

    برای بهترین توانایی‌­هایتان مارکت بسازید

    زمانی که به دنبال کسب درآمد از شبکه‌­های اجتماعی هستید، لازم است توانایی‌­ها و مهارت‌­های خود را شناسایی کنید و از آنها برای جذب مخاطبان ایده‌­آل خود یا بازار هدف استفاده کنید.

    ایده­‌ی مطرح اینجا، از تحت تأثیر قرار دادن مخاطبانتان نشأت می­‌گیرد؛ تا حدی که بخواهند محصولات شما را بخرند یا ویدیوهای شما را به اشتراک بگذارند تا از طریق آنها کسب درآمد داشته باشید؛ چرا که شما را دوست دارند.

    برای مثال اگر فکر می‌­کنید به ساختن ویدیو علاقه دارید و در آن خوب هستید، از این مهارت استفاده کنید و ویدیوهایتان را در شبکه‌­های اجتماعی نشر دهید و آنها را بفروشید. وقتی مردم خلاقیت و ایده‌­های شما را دوست داشته باشند، آنها را میان دوستان خودشان از طریق شبکه‌­های اجتماعی گوناگون انتشار خواهند کرد. زمانی که محتوای خوبی داشته باشید، مردم باز هم سراغ شما خواهند آمد.

    اینفلوئنسر شوید

    در حال حاضر تبدیل شدن به یک اینفلوئنسر خوب به یکی از موضوعات محبوب و پرحرارت تبدیل شده و این به این معنا است که میلیون­ها اینفلوئنسر وجود دارند و رقابت سختی در جریان است. می­دانید که اینفلوئنسرهای زیادی در فیسبوک و اینستاگرام مشغول هستند که هر روزه تعداد فالوئرهایشان بالا می­رود و درآمد بالایی از انواع مختلف محتوا مانند صحبت و حرف، یک عکس یا نوشته­های داخل کپشن دارند.

    با اینکه ممکن است کار آسانی به نظر برسد، این کار را انتخاب نکنید فقط چون ساده به نظر می­رسد! تولید ایده­‌های خلاقانه و رساندن آنها به مرحله‌­ی تصویری که بخواهد مخاطبان را جذب کند، به مقدار زیادی زمان و کار سخت احتیاج دارد.

    از مخاطبانتان مارکت بسازید

    نمی­‌توانید انتظار داشته باشید که مخاطبانتان در همه حال به نگاه کردن محتواهای شما ادامه دهند به این خاطر که فقط یک پست خوشایند و گیرا در بلاگ خود داشتید! شما نیاز دارید که استراتژی­‌ای برای این کار تدوین کنید و بسنجید که کدام شکل از محتوا با مردم ارتباط برقرار می­کند.

    حساب­‌های شبکه­‌های اجتماعی خود را مطالعه­ کنید و پست­‌هایی را که بیشترین درگیری را با مخاطبان داشتند بررسی کنید و سعی کنید محتوایی شبیه به آنها را باز هم بسازید، حتی چیزی بهتر. به این شکل تعداد مخاطبان شما روز به روز رشد خواهد کرد.

    دنبال مشارکت با دیگران باشید

    کسب و کارهایی که به دنبال بازار برای برند و محصول خود هستند، با افراد دیگر همکاری کرده و آنها را حمایت می­کنند. این کار باعث می­شود از برند آنها در هر اقدامی که کمپین برند دیگر انجام می‌دهند نام برده شود. مفهوم و هدف همکاری و پیوستگی و ادغام دو برند، معرفی محصول یک برند به مارکتی گسترده‌­تر است.

    به طور مثال بسیاری از گروه‌­های فیسبوک تحت نظر اسپانسری و حمایت مالی برندهای دیگر قرار گرفته اند، به این شکل که برندها مبلغی به مدیران این گروه ها می­دهند یا هدایایی رایگان به اعضای آن گروه داده می­‌شود تا مخاطبین گروه تعامل بیشتری داشته باشند.

    این شیوه، راهی درخشان برای هدف گیری باشگاه مشتریانی به خصوص است، چرا که می­‌توانید از طریق این روابط به گروه عظیم‌­تری دسترسی پیدا کنید.

    داستانی قوی داشته باشید

    داستن یک داشتان قوی برای تعریف کردن چیزی است که شما را در سطحی شخصی‌­تر به مخاطبانتان در شبکه‌­های اجتماعی متصل می‌­کند. حتی اگر میلیون­ها فالوئر در شبکه‌­های اجتماعی مختلف داشته باشید، باز هم داستان کسب و کار شما بسیار معنی‌­دارتر می­شود وقتی مخاطبانتان بتوانند به شیوه‌­ای متفاوت و شخصی­تر با شما ارتباط برقرار کنند.

    اگر بیشتر در مورد خود تعریف کنید، از این بگویید که چگونه این شیوه‌­ی کسب درآمد را شروع کردید، چرا ریسک­‌هایش را پذیرفتید و تا اینجای کار این ماجراجویی را چگونه پیش برده اید، می‌‌توانید این ارتباط شخصی‌­تر را بسازید.

    برای افزایش engagement با صفحه‌­ی خود و افزایش تعامل با صفحات شبکه­‌های اجتماعی، نیاز دارید که با مخاطبانتان از طریق پست­ها حرف بزنید، انگار که آنها دوستان شما هستند. در حقیقت آنها دوست­هایی هستند که اگر بعد از دیدن صفحه­‌ی شما احساس خوشی داشته باشند در نهایت به خریداران کالا یا خدمت شما تبدیل می‌­شوند.

    مخاطبانی که بیشتر درگیر شما باشند ترافیک بیشتری را به آن صفحه‌­ای که مد نظر شماست می‌آورند و وقتی یک صفحه ترافیک بالایی داشته باشد، رتبه‌­ی بالاتری در موتور جست و جو کسب خواهد کرد و در مرحله‌­ی بعد، مردم هنگام جست و جو راحت­­تر و سریع­تر آن را پیدا خواهند کرد و بعد دوباره این چرخه با ترافیک بیشتر ادامه خواهد داشت.

    پست‌­های حمایتی بگذارید

    ما خوش شانس هستیم که در دورانی زندگی می­‌کنیم که تبلیغ در شبکه‌­های اجتماعی مقرون به صرفه است و حتی بیشتر از روش‌­های سنتی بازاریابی مانند تبلیغات چاپی تأثیر دارد و مفید است. تمام کاری که باید بکنید این است که مقدار کمی پول خرج کنید تا  در طول چند دقیقه به مخاطبانی گسترده دست یابید. البته بسته به ویژگی­های جغرافیایی و جمعیت­‌شناسانه­‌ی مخاطبانی که مد نظر دارید.

    مطمئن شوید که وقتی دارید برای قدرتمند شدن شبکه‌­های اجتماعی خود توسط محتواهای به شدت خوب برنامه می‌­ریزید، آن محتواها را بدون ابزارهای تبلیغاتی فیسبوک و اینستاگرام حرام نکرده باشید! شبکه‌­های اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام و یوتوب و رسانه­‌های دیگر، دایره‌­ی کاربران گسترده­‌تری دارند که شما نیاز دارید به آنها دسترسی پیدا کنید. اینها همان مخاطبینی هستند که کمک می­کنند تا صفحه‌­ی شما، محتوای شما و کسب و کارتان رشد کنند. هرچه به مخاطبان بیشتری دست پیدا کنید، بازگشت مالی بیشتری خواهید داشت.

    همیشه برای همه ارزش قائل شوید.

    اگر از صاحبین مشاغل هستید و محصولی می‌­فروشید یا خدمتی عرضه می­‌کنید، باید بهترین خدمات مشتری را ارائه دهید.

    شبکه­‌های اجتماعی پلتفرمی هستند که شما را با مردم درگیر می­کنند و این می­‌تواند توسط یک کسب و کار به درستی کار کند و سود دهد؛ تنها در صورتی که برای هر کسی که از صفحه‌­ی آنها دیدن می­‌کند ارزش و اهمیت قائل شوند.

    این نکته را مانند یک قانون به یاد داشته باشید که هر کسی که از صفحه‌­ی شما دیددن می­کند یا سؤالی می‌­پرسد، شما باید به او با استقبال از آنها و با خوش‌رویی بازخورد بدهید. این کار می‌­تواند تأثیر به سزایی در مشتریان بالقوه­ی شما بگذارد و کاری کند که آنها دوست داشته باشند باز هم پیش شما برگردند. خود شما هم هیچموقت کسب و کاری را به دیگران پیشنهاد نمی‌­کنید که تجربه‌ی بد و غیر محترمانه‌­ای را از آنها داشتید.

    اکنون هم به عنوان یک مدیر نمی‌­توانید از پس جبران این نوع اشتباهات برآیید چون هر کلمه و حرف مهم است. یک حرف نامناسب در شبکه‌­های اجتماعی درباره­‌ی کار شما می‌­تواند توجهات منفی را به سمت کار شما جلب کند و این هدف کسب و کاری که در پی رشد کردن است نیست. بنابراین، در حساب‌­های شبکه‌­های اجتماعی خود فعال باشید، هر سؤال پیش آمده را جواب دهید، حتی اگر هزاران بار به آن جواب داده اید.

    مشتریان شما از آنجایی که می­توانند خدمات و محصولاتی شبیه به مال شما را باز هم پیدا کنند، نیازی به شما ندارند، اما شما به عنوان یک کسب و کار به مشتریانی نیاز دارید که بخواهند خدمات و محصولات شما را بخرند.

    درباره‌­ی مسائل روز، به روز باشید

    می­‌خواهید فروش خود را افزایش دهید؟ پس خود را درباره‌­ی مسائل موجود که در دنیا در جریان هستند به روز نگه دارید و محتواهایی مربوط به آنها پست کنید.

    بخشی از ترندهای شبکه‌­های اجتماعی، می‌­تواند یک استراتژی بازاریابی معرکه باشد. هشتگ‌­های ترند شده، اخبار و فعالیت‌­هایی را که می­‌توانند باعث شوند کسب و کار شما بخشی از آن ترند باشد دنبال کنید. به همین ترتیب، به طور مثال شانس بالایی به وجود می‌­آید که پست­های شما درون بخش «اکسپلور» اینستاگرام نشان داده شود.

    این کار می‌­تواند روی خود مخاطبان شما هم اثر بگذارد. چرا که آنها وارد صفحه‌­ی شما می­‌شوند و تحت تإثیر محتواهای آموزنده و پربار شما قرار می­‌گیرند. همچنین که به این ترتیب شما شانس بیشتری پیدا می­کنید تا توسط افراد شانسی و تصادفی­ای که اصلاً به دنبال برند شما نبودند دیده شوید، چرا که شما در حال صحبت کردن درباره­‌ی مسائل موجود بودید یا پست­‌هایی مربوط به آنها داشتید و این افراد آنچه را که از شما خوانده اند و دیده­اند دوست داشته اند.

    این یکی از استراتژی­‌هایی است که بسیاری از اینفلوئنسرها استفاده می­‌کنند و در نتیجه در مقایسه با محتواهایی که ربطی به موضوعات مطرح نداشته­‌اند؛ به مخاطبان وسیع­تری دست پیدا می‌­کنند.

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    آژانس تبلیغات و برندینگ ویزون

    ارائه دهنده خدمات برندینگ ، دیجیتال مارکتینگ ، تبلیغات ، تولید محتوا ، عکاسی تبلیغاتی و صنعتی ، تیزر تبلیغاتی ، طراحی سایت و سئو در حوزه کسب و کار شما | جهت مشاوره و اطلاعات از خدمات با ما در تماس باشید ۰۹۱۲۴۴۹۳۹۳۳۱ - ۰۲۱۸۸۷۵۲۶۵۱

    سایر مطالب مرتبط

    وظایف ادمین اینستاگرام چیست؟

    5 اردیبهشت 1401

    تبلیغات دیجیتالی چرا مهم هستند؟

    25 فروردین 1401

    انواع تولید محتوا اینستاگرام شامل چه مواردی است ؟

    17 فروردین 1401
    نظر خود را بنویسید

    یک نظر بنویسید Cancel Reply

    فهرست مطالب
    • آموزش عکاسی (5)
    • برندینگ (4)
    • تبلیغات (9)
    • تیزر تبلیغاتی (8)
    • چاپ و بسته بندی (3)
    • دیحیتال مارکتینگ (10)
    • سئو (2)
    • سوشیال مدیا (8)
    • طراحی سایت (2)
    • طراحی گرافیک (9)
    • طراحی لوگو (6)
    • عکاسی تبلیغاتی (47)
    • مارکتینگ (6)
    آخرین مطالب

    عکاسی لباس و پوشاک ، مسیری برای افزایش فروش

    18 اردیبهشت 14016 دقیقه

    چه نکاتی در ژست عکاسی مادلینگ مهم است؟

    14 اردیبهشت 140111 دقیقه

    وظایف ادمین اینستاگرام چیست؟

    5 اردیبهشت 14016 دقیقه

    ساخت تیزر تبلیغاتی از ایده تا اجرا

    31 فروردین 14017 دقیقه

    تهران - خیابان آپادانا - رو به روی خیابان مهناز - پلاک ۱۱۷ - واحد ۱۱
    تلفن : ۴ - ۸۸۷۵۲۶۵۱
    همراه : ۰۹۱۲۴۴۹۳۹۳۱

    Facebook Twitter Instagram YouTube WhatsApp Telegram
    طراحی و اجرا : آژانس تبلیغاتی ویزون - © 1401

    کلمه مورد نظر را وارد کنید و کلید ENTER را بزننید ، برای خروج کلید Esc را فشار دهید.