تیزر تبلیغاتی یکی از روشهای تبلیغاتی است که کمپانیهای بزرگ جهت تبلیغ و البته معرفی کالای خودشان به مخاطب استفاده میکنند. فرایندی که در آن قرار است از طریق تبلیغ رسانهای، کالا یا خدماتی ویژه با خلاقیتی که خاص تیزر تبلیغاتی است، به مخاطب معرفی گردد.
تیزرهای تبلیغاتی معمولا براساس نیاز مخاطب و نه سفارش کارفرما تولید میشود؛ در این روش کالا یا خدمات یا حتی محصولی که قرار است به شکل سمعی یا بصری به مخاطب ویژه خودش معرفی می شود تا نهایتا در غالب یک پیام تبلیغاتی راجع به آن محصول یا کالا، مخاطب را برای خرید یا پیگیری هدف خاص تیزر تشویق کند. حال میخواهد تیزر تبلیغ یک فیلم باشد تا مخاطب، برای تماشای فیلم ترغیب شود یا تیزر یک محصول، از یک کمپانی خاص مثل شامپو یا فرش باشد تا مخاطب آن برای خرید ترغیب گردد.
تعریف کلی تیزر تبلیغاتی
واژه تیزر به معنای «ادیت» کردن است؛ وقتی این واژه کنار لغت « تبلیغات» قرار بگیرد می تواند عمل یا رفتاری که قرار است بر مبنای آن با کامل نشان ندادن چیزی، پیامی را انتقال دهد. ایجاد حس کنجکاوی همان هدفیست، که قرار است مخاطب را برای دنبال کردن پیام اصلی ترغیب کند. به عبارتی می توان با یک پیام، صرفا حس کنجکاوی را در مخاطب برای دنبال کردن یک هدف تبلیغاتی به وجود آورد.
به عنوان مثال از تیزرهای فیلمهای سینمایی یاد میکنیم که قرار است فلان فیلم پرمخاطب را به شما معرفی کند. آیا در طول پخش این تیزر شما با کل جریان و سناریوی فیلم آشنا میشوید؟ آیا از متن داستان مطلع میشوید؟ آیا ابتدا و انتهای فیلم به شما نشان داده میشود؟ در هیچ کدام از تیزرهای تبلیغاتی یک فیلم که بیشتر از ۲ تا ۳ دقیقه نیست شما به هیچ عنوان با متن سناریو و فیلمنامه آشنا نخواهید شد، این قانون تبلیغاتی فیلم یا به عبارت بهتر تیزر تبلیغاتی است. اگر توجه کرده باشید شما در طول تماشای یک تیزر تبلیغاتی که در اینجا میتواند تیزر یک فیلم سینمایی باشد شما صرفا در حال دریافت پیام و البته مقدار فراوانی کنجکاوی نسبت به دریافت کل پیام یا سئوال و جواب هایی هستید، که تیزر در ذهن شما ایجاد کرده است.
انواع تیزرهای تبلیغاتی
پس از عنوان معنا و مفهوم تیزر تبلیغاتی شاید بهتر باشد تا حدودی راجع به خود تیزر و انواع آن نیز توضیح دهیم. در این خصوص بهتر است از مثالهای که قابل لمستر استفاده کنیم. چیزی که چه بسا به کرات آن را در محدوده زندگی شخصی یا شغل و حرفه خود بارها تجربه کردهاید. چیزی مثل تیزر فیلم یا تیزر تلویزیونی که معرف فلان کالا یا محصولی است که بارها خریدار یا مشتری آن بودهاید. مثل شامپو یا فرش یا حتی انواع و اقسام شویندههایی که به کرات تیزرهای تبلیغاتی آن را از طریق تلویزیون مشاهده کردهاید. از اینروی باید گفت اکثریت قریب به اتفاق تیزرهایی که تحت عنوان تیزر تبلیغاتی ساخته و پخش میشود رسانه ای است. یعنی یا تیزر سمعی است یا بصری. یا از رادیو شنونده این تیزرهای تبلیغاتی بوده اید یا از طریق تلویزیون ناظر و ببینده آن بوده اید. آنچه که در مطبوعات یا خبرگزاریها در غالب تبلیغ به سمع مخاطب می رسد رپورتاژ آگهی است و نه تیزر تبلیغاتی!
تیزر تبلیغاتی باید از ویژگی ممتاز اقناع کنندگی سمعی و بصری لازم برخوردار باشد. این نیز یکی از قوانین مندرج در ساخت و تولید تیزرهای تبلیغاتی است. اما در پاسخ به اینکه خود تیزر ها به چند دسته تقسیم میشود و چه مراحلی را برای پخش و آماده شدن طی می کند باید گفت: تیزرهای تبلیغاتی به؛ تیزرهای انیمیشن، تیزرهای رئال و تیزرهای رئال انیمیشن تقسیم میشوند.
تیزرهای انیمیشن
که احتمالا از طریق تیزرهای تلویزیونی که به شکل انیمیشن تولید شدهاند معرف حضور هست. چیزی مثل ویدیو های راهنمایی و رانندگی که تا مدتها در غالب انیمیشن شخصیت «قانون گریز» آن با بازی ۲ تا ۳ دقیقهای از خطرات احتمالی نبستن کمربند ایمنی تا سرعت بالا در رانندگی به ببیندگان تلویزیونی اخطارهای نمایشی را اعلام میکرد. کاربرد این شخصیت کارتونی و انیمیشن در یک تیزر کوتاه انتقال دهنده پیام تبلیغاتی مرکز راهنمایی و رانندگی کشورمان بود.
تیزرهای رئال
به تیزرهایی گفته میشود که شخصیتهای راوی پیام، واقعیتر هستند چیزی مثل تیزر فیلم سینمایی یا تیزر تبلیغ مایع ظرفشویی یا شامپو فرش و انواع واقسام نوشیدنیهایی که از طریق تلویزیون در غالب تیزر تبلیغاتی مشاهده کردهاید.
اما تیزرهای رئال انیمیشن
همانطور که از عنوانش پیداست قرار است این بخش از تیزرهای تلویزیونی تلفیقی از واقعیت و انیمیشن باشد به عبارتی در این بخش هم از انیمیشن استفاده شده است و هم از یک موضوع واقعی. چیزی مشابه « بابا قور قوری شامپو گلرنگ» که کنار عروسک غورباغه شامپو گلرنگ، دخترک خردسالی وجود داشت که با او سخن میگفت و از شستن مو و ضرورت برخورداری از یک شامپوی مناسب حرف میزد. در این قبیل تیزرها هر دو کاراکتر در حال انتقال پیام تبلیغاتی هستند.
ویژگیهای کلیدی تیزر تبلیغاتی
یک تیزر تبلیغاتی خوب برای آنکه بتواند اتقال دهنده پیام تبلیغاتی به جامعه هدف و مخاطب باشد باید:
از ایدههای مفهومی و خلاقانه برخوردار باشد.
همچنین از زیبایی سمعی و بصری لازم هم برخوردار باشد و در ضمن آنکه با حفظ سرعت عمل لازم، در اسرع وقت بتواند طی ۲ یا ۳ دقیقه ای که به آن اختصاص داده شده است در کوتاه ترین زمان آماده اکران شده و پیام تبلیغاتی را به مخاطب یا جامعه هدف انتقال دهد.
از دیگر ویژگیهای کلیدی یک تیزر تبلیغاتی، مخاطب محور بودن آن است. یعنی باید برای جامعه هدفش تولید و ساخته شده باشد و شناخت کافی را از مخاطبش داشته باشد. به عبارتی بداند که برای مجاب کردن و اقناع کردن جامعه هدف باید چه پیامی را چگونه به مخاطب انتقال دهد.
مراحل ساخت و تولید یک تیزر تبلیغاتی مناسب
یکی از مراحل اولیه تولید و ساخت یک تیزر تبلیغاتی، انتخاب یک سناریو یا یک فیلمنامه خوب است. فیلمنامهای که قرار است مبتنی بر هدف اصلی پیام تبلیغاتی تنظیم شود و البته به قدر کفایت حس کنجکاوی لازم را برای پیگیری و انتقال پیام را در ذهن مخاطب ایجاد کند.
انتخاب بازیگر یا صداپیشه برای تیزرهای تبلیغاتی با توجه به سمعی و بصری بودن برعهده کارگردان است. اینکه تا چه اندازه در انتقال پیام و ایجاد حس کنجکاوی در ذهن مخاطب برنامه دارید اینها از جمله مواردی است که بیشتر برعهده کارگردان مجموعه است.
تهیه موسیقی تیزر نیز در انتقال پیام و ایجاد حس کنجکاوی در ذهن مخاطب بیتاثیر نیست.
فیلمبرداری مناسب از دیگر نکاتی است که باید در ساخت تیزر تبلیغاتی به آن توجه کرد البته اگر تیزر شما ویدیویی و قابل و تماشا باشد، این نکته حایز اهمیت است. اما اگر قرار است از طریق رسانه صوتی و شنیداری شنیده بشود بهتر هست که از بازیگران یا عوامل خوش صدا برای تهیه محتوا ویدیو خود بهره ببرید، چرا که «صدا» از دیگر عوامل تاثیر گذار در انتقال پیام است. در آخر لازم به ذکر است که بگوییم اجاره استودیو و نهایتا ضبط برنامه از مراحل آخرین تدوین یک تیزر تبلیغاتی است.