پسزمینه ی عکاسی چیست و چه کاربردی دارد؟
پس زمینه یا بک گراند در عکاسی، فضایی پشت محصولات قرار گرفته جلوی دوربین است که یا می تواند دو بعدی و یا سه بعدی در قالب یک صفحه باشد. از همان ابتدای اختراع عکاسی هم یک پارچه یا نقاشی به عنوان پس زمینه پشت سوژه های عکس که مدلهای زنده ی انسان بودند قرار داده می شد تا عکس را زیباتر کند.
اما به مرور زمان با پیشرفت عکاسی و به وجود آمدن شاخه های مختلف آن، زیبایی صرف کنار رفت و توجه به کاربرد و هدف مد نظر قرار گرفت. امروزه هم معمولاً پس زمینه های عکاسی بسته به هدف و ژانر عکاسی متفاوت انتخاب میشوند.
به طور مثال عکاسی پرترهی کودک با پسزمینههای طرحدار و شاد انتخاب میشود یا بعضی از افراد دوست دارند مانند عکسهای قدیم با پس زمینههایی شامل نقاشی و پارچهی طرحدار و چنین مواردی عکس پرترهی خود را ثبت کنند تا با مضمون عکس همراهی کند و مکمل آن باشد تا سوژه و پس زمینه با یکدیگر ترکیب کلی عکس را بسازند. در عین حال عکاسی صنعتی از پس زمینههای سفید ساده استفاده میکند و برای عکاسی تبلیغاتی نیز دنیایی پس زمینه وجود دارد.
به همین ترتیب نمیتوان دلایل انتخاب پس زمینهی عکاسی میان گزینههای موجود را به همهی عکسها تعمیم داد، اما معمولاً پس زمینه در عکاسی به این دلیل استفاده میشود که سوژه را از باقی فضاهای درون عکس جدا کرده و تمام توجه چشم بیننده را به سمت سوژه بکشاند.
برای سفارش عکاسی تبلیغاتی و مشاوره با ما در تماس باشید
چرا از بک گراند ساده در عکاسی تبلیغاتی استفاده میشود؟
همانگونه که گفته شد، ۹۵ درصد مواقع در عکاسی صنعتی از پس زمینهی سفید استفاده میشود تا تمام توجه بیننده را به محصول موجود در عکس هدایت کند. هیچ عامل مزاحم دیگری در این عکس وجود ندارد. انگار که رنگ سفید رنگ بیرنگی باشد و این محصول به تنهایی در فضایی خلأ مانند پیش چشم بیننده قرار بگیرد.
در عکاسی تبلیغاتی نیز میتواند گاه چنین باشد. ممکن است در این عکاسی هم بعضاً از پس زمینهی سفید استفاده شود. در واقع از این رنگ و رنگهای مشابه استفاده میشود تا پس زمینه ساده باشد. هیچ وقت یک محصول در عکس تبلیغاتی جلوی پس زمینهای شلوغ و طرحدار آنطور که باید دیده نمی شود. از آنجایی که عکس تبلیغاتی جنبهی نمایشی دارد و میخواهد محصول را در بهترین حالت خودش نشان دهد، صحنهی نمایشی برای محصول آماده میکند که انگار فقط همان محصول روی صحنه حضور دارد و نور روی آن افتاده است. به همین علت باقی اجزای تصویر مانند پس زمینه را ساده میگیرد که توجه بیننده را از محصول به سمت خود گمراه نکند.
اما اکثر مواقع بحث پس زمینه در عکاسی تبلیغاتی مقداری پیچیدهتر است.
اگر بخواهیم کاربرد پس زمینه را به دو گروه ۱) همراهی با باقی اجزای عکس برای ساختن یک ترکیب منسجم و ۲) جدا کردن سوژه و محصول از باقی اجزای تصویر تقسیم کنیم، پس زمینه در عکاسی تبلیغاتی جزو گروه اول قرار میگیرد.
در حقیقت حتی در مواقعی هم که قرار است پس زمینه کمترین توجه را به خود جلب کند، باز هم به طریقی انتخاب میشود که با باقی مضامین موجود در عکس تبلیغاتی همراهی کند.
تصور کنید در حال عکاسی از محصولات، کیفهای زنانه با رنگهای چرم مختلف هستیم. ما به عنوان عکاس، میتوانیم برای هر رنگ کیف از پس زمینهای با همان رنگ کیف -مقداری تیرهتر یا روشنتر- استفاده کنیم. این رنگ میتواند از سبز یخی گرفته تا سرخابی تند باشد. رنگ سرخابی تند به نظر رنگی نمیآید که جلب توجه و اعلام حضور نکند، اما در کنار کیفی با همین رنگ، ترکیبی میسازد که در آن به جلوهی کیف حتی اضافه میشود و کیف را کاملاً واضح، گیرا و جلب توجه کننده نشان میدهد.
همین کار را میتوان برای برندهایی کرد که در هویت بصری خود از رنگهای ثابت یا پالت رنگی ثابتی استفاده میکنند. یک محصول در پس زمینهای مطابق با یکی از رنگهای پالت رنگی، در راستای تبلیغات همان برند گام برمیدارد و به محصول هویتی میدهد که برند سالها برای ساختن آن تلاش کرده است. پس لزوماً استفاده از رنگهای غیر روشن و تند، به جلب توجه محصول در عکس تبلیغاتی صدمه نمیزند و گاهی اوقات میتواند در راستای شدت بخشیدن به حضور آن کمک کند، چرا که هدف در عکس تبلیغاتی گفتن چیزی فرای معرفی تنهای محصول است.
در عکاسی صنعتی میتوانیم معرفی تنهای محصول را در پس زمینهای ساده و سفید داشته باشیم و اگر میخواهیم با صرف محصول و ویژگیهای ظاهری آن آشنا شویم، به عکس صنعتی مراجعه میکنیم. اما عکاسی تبلیغاتی حرفی بالاتر از اینها دارد و به بیننده اطلاعاتی فراتر از ویژگیهای ظاهری محصول خواهد داد. به طور مثال
- القای حس استفاده از محصول
- بیان گروه سنی هدف محصول
- القای قیمت و درجهی نفیس بودن محصول
و مواردی از این قبیل. اما از آنجایی که قصد شلوغ کردن کادر را در عکس تبلیغاتی نداریم، از پس زمینه به عنوان ابزاری کمکی استفاده میکنیم تا حرف نهان درون محصول را هنگام عکاسی بیان کنیم. علاوه بر اینکه پس زمینه و محصول با این هدف در کنار یکدیگر قرار میگیرند تا یک تصویر منسجم واحد را بسازند.
انواع پس زمینه ی عکاسی تبلیغاتی چیست؟
از آنجایی که محصولاتی که برای عکاسی تبلیغاتی جلوی دوربین قرار می گیرند اندازه و ابعاد گوناگونی دارند، فون های استاندارد استودیویی عکاسی در همه حال می تواند کمک کننده باشد. این فونها پرده ها یا پارچههایی با رنگها و جنسهای مختلف هستند که ابعاد بزرگی دارند و به طرق مختلف پست صحنهی عکاسی نصب میشوند.
یکی از این روشهای استفاده از پایه فون و گیره است تا پرده را در جای خود ثابت نگه دارد. دومین روش، شکل قرقرهای آنها است که به صورت رول شده دور یک میله جمع شده و بعد در مسیری معکوس، کم کم باز میشوند. مزیت این نوع فونها کنترل بیشتر روی آنهاست که هم به صورت مکانیکی و هم به صورت الکترونیکی و با کنترل میتوان آنها را جمع و باز کرد.
در استودیوهای حرفهایتر تبلیغاتی از چندین فون برای پس زمینه استفاده میشود که رنگهایی مانند مشکی، خاکستری و سفید در آنها میان باقی رنگها ثابت هستند.
ساخت خلاقانهی پس زمینه عکاسی تبلیغاتی با وسایلی غیر معمول
در بخش قبل از فونهای عکاسی تبلیغاتی صحبت شد که برای محصولاتی با اندازهای معمول کاربرد داشتند. البته که برای عکاسی تبلیغاتی از محصولاتی بزرگ مانند ماشین، باید خود عکاس و تیمش دست به کار شوند و پس زمینهای با اندازهی بسیار بزرگ بسازند؛ چرا که فونهای استاندارد جوابگوی ماشین و کامیون نیستند.
اما در عین حال محصولاتی هم هستند که اندازهای بسیار کوچک دارند و میتوانند طور جمع و جورتری عکاسی شوند. به این معنا که از وسایل دیگری میتوان برای پس زمینهی آنها کمک گرفت.
به طور مثال انواع مقواها و کاغد کادوها میتوانند پس زمینهی عکاسی تبلیغاتی محصوب شوند. اما بعضاً کار از این هم خلاقانهتر و آسانتر میشود. گاهی اوقات برای عکاسی تبلیغاتی از محصولاتی مانند انگشتر و گوشواره و سایر زیورآلات، شاید به رنگهای خاص و رویایی نیاز باشد که نتوان آن را به صورت فیزیکی پیدا کرد.
در این مواقع، میتوان یک تصویر رنگی را در کامپیوتر و یا لپ تاپ باز کرد، انگشتر یا هر محصول دیگری را جلوی آن قرار داد و از آن عکاسی کرد. البته که نمیخواهیم انگشتمان یا پایهای که محصول را جلوی صفحهی لپ تاپ نگه داشته در عکس بیفتد، برای همین میتوانیم آن قسمت از محصول را دوباره عکاسی کرده و در فوتوشاپ ادیت کنیم.
همچنین که میتوانیم همین کار را به راحتی روی یک گوشی هوشمند با صفحه نمایش بزرگ تکرار کنیم و محصول را به راحتی روی صفحه بگذاریم، بدون اینکه نیاز باشد کسی آن را نگه دارد. در این موارد حتی صفحهی خاموش و سیاه گوشی هم -اگر کاملاً تمیز باشد- میتواند به عنوان یک پس زمینه برای عکاسی به حساب آید.
استفاده از خود پس زمینه به عنوان بخشی از عکس
در بعضی موارد در عکسهای تبلیغاتی مشاهده میکنیم که پس زمینه نه به عنوان پس زمینه، بلکه به عنوان بخشی از عکس تبلیغاتی که حرفی برای گفتن دارد در کادر حضور پیدا میکند. به طول مثال عکسهای تبلیغاتی که یک مقوا یا پلاستیک پاره شده را نشان میدهند که محصول سمت دیگر مقوا یا پلاستیک از میان شکاف آنها از بیرون زده است. در چنین حالتی پس زمینه به عنوان یک مانع، یک پردهی پنهان کننده نقش بازی میکند و جنبهی نمایشی محصول را بالا میبرد. در این شکل از عکاسی خصوصیت منفعلانهی پس زمینهی عکاسی تا حد زیادی از بین میرود.