قبل از اینکه آموزش کاری را شروع کنیم، باید ایدهای اولیه و شناختی ابتدایی از آن داشته باشیم. بنابراین با مقدمهای کوتاه، سراغ این پرسش میرویم که عکاسی صنعتی چیست؟
عکاسی صنعتی چیست؟
عکاسی صنعتی شیوه یا گرایشی از عکاسی است که در پی معرفی محصول یا خدمات است. عکاسی صنعتی هم شامل محصولات تولیدشده برای فروش و هم نشاندهندهی کیفیت و چند و چون خدمات است. به طور مثال عکاسی از لوازم آرایشی و پیرایش مو، عکاسی از خودرو، عکاسی از محیط بیرونی پالایشگاه، عکاسی پرتره از کارکنان یک کارخانه و عکاسی از تجهیزات و ماشینآلات کارخانه همگی در دستهی عکاسی صنعتی میگنجند. با در نظر گیری این نکتهی مهم که در عکاسی صنعتی همه چیز به صورت رئال، واقعی و بدون شعارها و ایدههای تبلیغاتی مقابل دوربین قرار میگیرد.
چرا که عکاسی صنعتی فقط و فقط خود محصول را نشان میدهد و عوامل الحاقی دیگری درون عکس را همراهی نمیکنند. هیچ عنصر مزاحمی وجود ندارد. این گرایش از عکاسی به دنبال تأثیرگذاری بر مخاطب و تشویق او به خرید بیشتر به وسیلهی حربههای روانی نیست.
برای سفارش عکاسی تبلیغاتی و مشاوره با ما در تماس باشید
سادهترین حالت عکس صنعتی چیست؟ یا به عبارتی؛ اولین قدم برای آموزش عکاسی صنعتی چیست؟
یکی از سادهترین زیرمجموعههای عکاسی صنعتی، عکاسی از محصولات تولیدشده برای فروش است. بنا است که عکاس به وسیلهی این عکسها که بسته به جسم از زوایای مختلف گرفته میشوند، خصوصیات ظاهری، کاربرد، کیفیت و ویژگی متمایز محصول را نشان دهد.
به طور مثال یک عکس صنعتی از یک ساز موسیقی مانند تار، باید کاسهی تار، پیچهای کوک، فاصلهی سیمها، مهر برند تولیدکننده، محل اتصال پوست به کاسه، خرک و رنگ واقعی چوب کاسه را نشان دهد. اینها تقریباً مواردی هستند که یک نوازنده یا خریدار تار به دیدن آنها احتیاج دارد. بنابراین لازم است که عکاس صنعتی در ابتدا با خود محصول یا خدماتی که قرار است از آن عکاسی کند آشنا شود. برای رسیدن به این آگاهی، میتواند از تولیدکننده یا کارفرما در مورد محصول سؤال کند که چه تکنولوژی به خصوصی برای این محصول به کار رفته است؟ این محصول چه خصوصیت ویژهای نسبت به همردههای خود دارد؟ و به طور کل خریداران این محصول به چه نکتهای به عنوان نکتهی کلیدی توجه خواهند کرد؟
عکاسی از محصولات صنعتی شامل انواع پیچ و مهرهها تا خودروهای سنگین 18 چرخ میشود! طبیعتاً یک عکاس مبتدی نمیتواند عکاسی صنعتی را با محصولاتی با شرایط خاص یاد بگیرد. به همین علت فردی که بنا است عکاسی صنعتی را شروع کند، میتواند از اجسام و محصولاتی با اندازهای متوسط شروع به تمرین کند.
گفته شد که عکاسی صنعتی محصولات را به صورت ساده و در همان حالی که تولید شدهاند نشان میدهد و هیچ اکسسوار و جسم تزئینی دیگری جهت زیباسازی کادر عکس آنها را همراهی نمیکند. پسزمینهی عکسهای صنعتی از محصولات همگی سفید هستند. بنابراین لازم است که آموزش عکاسی محصولات هم با همین پسزمینه انجام شود. چرا که در بسیاری از اجسام براق، کنترل بازتابها دشوار است و فرد تحت آموزش اگر با پسزمینهی رنگ دیگری شروع به عکاسی کند، با پسزمینهی سفید به مشکل برخواهد خورد. البته که در بیشماری از پروژهها، عکاس در برنامههای ویرایش عکس مانند فوتوشاپ محصولات را دوربری کرده و روی پسزمینهی سفید قرار میدهد، اما طبیعتاً عکاس باید این کار را ابتدا در دنیای واقعی آموزش ببیند.
همانطور که اشاره شد، عکاسی صنعتی در پی اثرگذاری روانی روی مخاطبان خود نیست؛ بنابراین از سیاستهای عکاسی تبلیغاتی پیروی نمیکند. به این معنی که عکاس صنعتی ملزوم نیست برای عکاسی از هر محصول دنبال ایدهپردازی رود، روی کاغذ اتود بزند، صحنهی عکاسی را مطابق ایدهپردازی بچیند و از ترفندهای برای بیان عکاسانهی خود استفاده کند. به ازای این، تنها موظف است خود محصول را همانطور که هست نشان دهد. بنابراین عکاسی که در حال آموزش برای عکاسی صنعتی است تنها لازم است با خود محصول ارتباط بگیرد. میتواند اجسام در اندازهها و جنسهای مختلف را امتحان کرده و از آنها عکاسی کند.
وقتی میگوییم همانطور که هست، یعنی تمامیت عکس صنعتی باید مطابق با محصول باشد. اگر عکس ایراداتی داشته باشد، نمایندهی عدم مرغوبیت خود محصول خواهد بود. همچنین که باید به جنسیت محصول نیز وفادار ماند. جنسیت پردازی یکی از پرچالشترین تمرینهای عکاسی از محصول است. به طور مثال محصولی شیشهای که روی فروشگاه اینترنتی قرار میگیرد تا فروخته شود، باید بیان کند که آیا یک شیشهی مرغوب تراشخورده و ظریف است، یا شیشهای ضخیم و نامرغوب. تشخیص جنس استیل، طلا، پلاستیک روکشدار نیز همینطور هستند.
ادیت و ویرایش عکس صنعتی چه جایگاهی دارد؟
گفته شد که عکس صنعتی باید محصولات را به همان شکل موجود نشان دهند و نمایندهی محصول واقعی هستند. با اینکه در عکاسی صنعتی وفادار ماندن به واقعیت حرف اول را میزند و عکاس به دنبال افزودن افکتها و تصویرسازی نیست، اما همچنان اصلاح نور و رنگ انجام میشود.
به همان مثال محصول تار و عکاسی از آن برگردیم. کاسهی ساز تار از چوبهای مختلف ساخته میشود و علاوه بر کیفیت صدا، در ظاهر ساز هم اثرگذار است. اگر یک خریدار با عکس صنعتیای که از این محصول گرفته شده دچار سوءتفاهم شود و رنگ چوب آن را تیرهتر یا روشنتر تصور کند، یا به کل محصول را نمیخرد و یا بعد از خرید و دریافت محصول، ناراضی است. برای جلوگیری از این دست اتفاقات، عکاس صنعتی برای اصلاح نور و رنگ عکس، وارد برنامههای ادیت عکس میشود.
چرا که با هر وایت بالانس و تنظیمی؛ باز هم ممکن است که رنگ واقعی محصول با رنگی که در عکس ثبت شده یکی نباشد. تلاش عکاس بر این است که تا جای ممکن این دو رنگ نزدیک به هم باشند. البته که کالیبره بودن یا نبودن مانیتورهای هر کاربر و مخاطب نیز در رنگی که میبیند مؤثر است، اما این موضوع مانع اصلاح نور و رنگ نخواهد شد.
آموزش نورپردازی مبتدی به منظور عکاسی صنعتی
طبیعتاً وقتی صحبت از عکاسی از محصول به میان میآید نورپردازی و تاباندن نور به خود محصول هم در ماجرا دخیل است. نورپردازی در عکاسی صنعتیای که پسزمینهای سفید دارد بعضی مواقع میتواند چالش برانگیز باشد. به این دلیل که بعضی مواقع محصول در پسزمینهی سفید گم و با آن یکی میشود و عکاس با نورپردازی باید محصول را از پسزمینهی سفید یکدست جدا کند.
دیگر اینکه خیلی از وسیلههای براق بازتاب وسایل اطراف خود مانند دوربین، دست و صورت عکاس و پسزمینه را در خود نشان میدهند. بازتاب مختصر رنگ سفید و مشکی و یا تنالیتههای مختلف خاکستری بیمورد است و به جنسیتپردازی کمک میکند اما فراتر از اینها، بیتجربگی را میرساند. همچنین که رنگ سفید پسزمینه مانند رفلکتور عمل کرده و نور را بازتاب میدهد، بنابراین باید این مورد را هنگام نورسنجی در نظر داشت.
نورپردازی در عکاسی صنعتی نه به شکلی دراماتیک و برای بیان احساسات و القای احساسات، بلکه در خدمت معرفی محصول است. برای نوردهی به یک محصول، نور باید به همهجای آن بتابد، یکدست و سافت باشد و سایههای نرم و نیمسایه ایجاد کند. اگر به جای نیمسایههای نرم سایههای تند ظاهر شوند، باعث میشود سایهها نیز به اندازهی خود محصول جلب توجه کند و دیگر محصول در مرکز توجه نباشد. همچنین که حسی نمایشی و دراماتیک به عکس میدهد و آن را از حالت صنعتی خارج میکند.
تجهیزات برای شروع عکاسی صنعتی شامل چه مواردی میشود؟
برای شروع این عکاسی، میتوان از لنزهای زوم کمک گرفت که فاصله کانونی متغیر و با گسترهای باز به ما میدهند. لنزهایی که فاصله کانونی واید (بسته به قطع دوربین؛ کمتر از حد نرمال، که برای دوربینهای 35 میلیمتری فول فریم معادل 50 میلیمتر است) تا فاصله کانونی نرمال (باز هم بسته به دوربین، برای دوربینهای فول فریم معادل 50 میلیمتر) و بالاتر از نرمال که تله محسوب میشوند را داشته باشد. به طور مثال لنز 105-24 میلیمتر کانن یا 120-24 نیکون.
همچنین که دو شاخه نور یا یک شاخه نور و یک رفلکتور قوی نیز برای شروع لازم است. از آنجایی که گفته شد نورپردازی صنعتی از محصولات باید سایههای نرم داشته باشد، باید از ابزارهای شکلدهنده به نور مانند سافتباکس یا چتر استفاده کرد تا نور را نرم و سافت کند.
پسزمینهی سفید نیز در ابتدا میتواند در قالب مقواهای سفید مات یا پارچهی مات تعریف شود. هرچند که فونهای آماده در ابعاد بالا در بازار موجود هستند.
نوشتهای که خواندید؛ پیرامون عکاسی صنعتی از محصولات ساده، ابتداییترین شکل عکاسی صنعتی برای شروع بود. البته که -همانطور که گفته شد- زیرشاخههای مختلف دیگری نیز از عکاسی صنعتی وجود دارند، اما عکاسی از محصولات در اندازهی متوسط در پسزمینهی سفید در این متن به عنوان سادهترین و اولین قدم برای آموزش عکاسی صنعتی در نظر گرفته شد.